Unge forskere 2019:

Veien fram til en vinneroppgave

Ane Grieg Riisnæs, Nesbru vgs.

Mange har sikkert fått med seg at IB-eleven Ane Grieg Riisnæs vant førsteprisen i klassen for Humanistiske fag i konkurransen Unge forskere 2019. Juryen sier i sin begrunnelse at den er imponert over en avansert tekst som oser av innsikt. Kanskje flere er nysgjerrige på hva som skal til for å skaffe seg slik grundig innsikt og hvordan den bearbeides og blir presentert på en overbevisende måte?

Inspirert av egne opplevelser

En fornøyd Ane kan fortelle at hun tok utgangspunkt i egne interesser og erfaringer da hun valgte tema for skoleoppgaven i Extended Essay. Tittelen er, “How did the role of the Russian Orthodox Church change in the Soviet Union between 1941 and 1945?”. Ane bodde selv i Moskva da hun tok første året på en internasjonal videregående skole. Der opplevde hun at religion spiller en viktig rolle for identiteten hos mange russere. Hun ble nysgjerrig på hvorfor og satte seg grundig inn i tema da hun gjøv løs på oppgaven for seks måneder siden. Med skolens IB-koordinator, Elizabeth Laney-Mortensen, som veileder tok oppgaven form og det var Elizabeth som anbefalte Ane å delta på Unge forskeres årlige konkurranse.

Fant kunnskap i farfars bøker

Hovedbudskapet i oppgaven er at Stalins myke linje overfor kirken under den andre verdenskrig var avgjørende for å ruste den for etterkrigstidens gjenopptatte undertrykkelse og forfølgelse. Dette er en omfattende og krevende oppgave og Ane utdyper: – Det ble mange faglige dypdykk på relevante kirkesider, nyhetsartikler i internasjonale kilder som The Guardian, Times og Google Scholar. Utover dette fant jeg mye nyttig i bøkene som farfar, (Journalist, forfatter, utenrikskorrespondent og mediepersonlighet, Jahn Otto Johansen) hadde skrevet. I høstferien fikk jeg intervjuet en kunnskapsrik historiker ved universitetet i Moskva. Det ga meg et nytt perspektiv og enda større innsikt.

Innsatsen ga resultater, juryen ble overbevist av Ane sin solide innsats og bunnsolide analyse og sier blant annet dette i sin begrunnelse: «Ane Grieg Riisnæs utviser en akademisk modenhet og evne til analytisk stringens som langt overgår det man med noen grad av rimelighet kan forvente av fremskredne studenter innenfor historiefaget. … Den varierte kildebruken, som støtter argumentasjonen snarere enn å over dens plass, er imponerende».

Nye muligheter i internasjonale miljø

Nå fokuserer Ane på å gjøre seg ferdig med Vg3 på Nesbru og se på mulighetene videre framover. Utover prisen på 10 000.- kr. fikk 19-åringen spesialpriser som nå medfører spennende nye opplevelser. Først skal hun i september i år reise til Bulgaria for å presentere sin oppgave ved EUCYS (EU Contest for Young Scientists). Dette er EUs Unge forskere-konkurranse, der unge fra hele Europa deltar. I tillegg får 19-åringen delta på utdelingen av Nobels fredspris 10. desember 2019.

– Jeg gleder meg, Det er veldig interessant å få være med på alt dette, sier Ane som sikter videre mot studier innen internasjonale relasjoner eller rettsvitenskap ved UiO.

Les også intervjuet med Ane i Budstikka 23.april

Mer om finalen her: Forskningsradet.no